SGK e-Bildirge Sistemini Kapattı ÖZET : 01/1/2020 tarihinden itibaren ülkenin tamamında Muhtasar ve Prim Hizmet Hizmet Beyannamesi uygulamasına geçild… 

 

 

SGK e-Bildirge Sistemini Kapattı – SGK Bildirimleri Nasıl Yapılacak?

SGK e-Bildirge Sistemini Kapattı

ÖZET :

01/1/2020 tarihinden itibaren ülkenin tamamında Muhtasar ve Prim Hizmet Hizmet Beyannamesi uygulamasına geçildiğinden, 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri hariç olmak üzere 2020/Ocak ayından itibaren e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi verilemeyecektir.

2020/Ocak ayından itibaren sigortalıların prime esas kazanç ve hizmetleri yetkili vergi dairesine verilecek Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesi ile SGK’ ya bildirilecektir.

SGK BİLDİRİMLERİ NASIL YAPILACAK

SGK’nın e- bildirge sistemini girip, 2020/Ocak ayı bildirgesi seçildiğinde karşımıza” Bilindiği üzere “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” ortak alınması ile ilgili, 18.02.2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Genel Tebliğ hükümlerine göre, söz konusu uygulamaya 1/1/2020 tarihinden itibaren (2020/Ocak ayı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile birlikte) tüm ülke çapında geçilmiş sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri

(SGK işyeri tescil kütüklerinde faaliyette bulunulan alan kısmı “Genel Bütçe Kapsamında” olarak işaretlenenler) hariç olmak üzere 2020/Ocak ayından itibaren e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi alınmayacaktır.
İşyerinizin 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerinden biri olmasına rağmen e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi gönderemiyor iseniz tescil bilgilerinizin güncellenmesi amacıyla işyerinizin işlem gördüğü sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeniz gerekmektedir.

Diğer taraftan, e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi gönderecek işverenlerimizin 2020/Ocak ayından itibaren e-Bildirge v.1 yerine e-Bildirge v.2 uygulamasını kullanmaları gerekmektedir. e-Bildirge v.2 uygulamasına ulaşmak için tıklayınız.” şeklinde bir duyuru çıkmaktadır.

Buna göre;

– 2020/Ocak ayından itibaren sigortalıların prime esas kazançları ile hizmetleri yetkili vergi dairesine verilecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile SGK’ ya bildirilecektir.

– 2019/Aralık ayı ve önceki ay/dönemlere ait sigortalıların prime esas kazançları ile hizmetleri ise eskiden olduğu gibi e-bildirge sistemi üzerinden bildirilecektir.

– 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri (SGK işyeri tescil kütüklerinde faaliyette bulunulan alan kısmı “Genel Bütçe Kapsamında” olarak işaretlenenler) ise eskiden olduğu gibi bildirimlerini e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi ile yapmaya devam edecekleridir.

SGK Duyurusu İçin Tıklayınız

Kaynak: TÜRMOB