Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve 21 Eylül 2019 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 30895 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MADDE 1 – 2/3/2019 tarihl…

 

 

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve

21 Eylül 2019 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 30895

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

MADDE 1 – 2/3/2019 tarihli ve 30702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin altıncı fıkrasındaki “27846” ibaresi “6102” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde yer alan “serbest muhasebeci,” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“d) İş deneyimini gösteren belgeler, kullanıldığı yetki belge numarasının belge grubu geçerlik süresi sonuna kadar başka bir gerçek veya tüzel kişiye kullandırılamaz.

e) Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, belge grubu geçerlik süresince bu oranın muhafaza edilmesi zorunludur.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine “ortalama yıllık” ibaresinden sonra gelmek üzere “usta iş gücü” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (c) bendinde yer alan “1/3’ünü” ibaresi “3/5’ini” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(2) Aynı veya ardışık gruplardaki ortak girişim durumunda, ortak girişimin belge grubu, yüksek gruptaki pilot ortağın veya üstlendiği iş kısmı en fazla olmak kaydıyla koordinatör ortağın belge grubunun bir üstü olarak değerlendirilir.”

“b) G grubundakiler, yapı yaklaşık maliyeti, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 3/2’sini geçmeyen; F grubundakiler ise 2 katını geçmeyen yapım işlerini,”

“Birden fazla sözleşmeye veya yapı ruhsatına konu edilse dahi, aynı parselde yer alan veya toplu yapı niteliğinde olan yapılar tek iş olarak dikkate alınır, bunlardan yapı kullanma izin belgesi alanlar hesaba dâhil edilmez.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Mezuniyet belgelerinin iş deneyimini tevsik için sunulması durumunda; mezuniyetten sonra geçen süreye göre 28 inci madde kapsamında hesaplanacak tutara herhangi bir artırım uygulanmaz.”

“(7) 28 inci madde kapsamında uygulanabilir olduğu durumlarda, iş deneyim belgelerinin Elektronik Kamu Alımları Platformunda kaydının olması zorunludur.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “H grubu hariç, belge” ibaresi “Belge” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yapı Müteahhitleri İl Yetki Belge Komisyonu Belge İptali İlan Formu (Ek-10)’nu” ibaresi “Müteahhitlik Yetki Belge Numarası İptaline Dair Talep Formu (Ek-11)’nu” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Müteahhitlik Yetki Belge Numarası İptaline Dair Talep Formu (Ek-11)’na” ibaresi “Yapı Müteahhitleri İl Yetki Belge Komisyonu Belge İptali İlan Formu (Ek-10)’na” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ancak bu durumda olanlar da bildirim yükümlülüğü kapsamında Ek-5 ve Ek-7 formlarını sunarlar.”

“(3) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının yürürlüğe girmesinden önce;

a) Noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş olup, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapılarda bir yıl süreyle,

b) Yapı ruhsatı alınmış olup, ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvurularında,

müteahhit yeterliği aranmaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “altı ay” ibaresi “dokuz ay” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1, Ek-2, Ek-4, Ek-8 ve Ek-11 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE  12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.